Familieretten

Hvad er familieretten?

Hos Advokat Brandt-Madsen er vi vant til at møde i familieretten. Vi har mange års erfaring og ekspertise i familiesager.
Hvis du bliver uenig med din ægtefælle om børnene ved en skilsmisse, vil sagen i første omgang blive behandlet i familieretshuset.
Kan der ikke opnås enighed her, overgår sagen til familieretten.

Som navnet siger, er familieretten det sted, hvor familiesager afgøres. Det kan for eksempel være sager omhandlende uenighed om forældremyndighed over fælles børn, børnenes bopæl og samvær, økonomi ved separation og skilsmisse, forældrebortførelse af børn til for eksempel udlandet og adoption af både danske og udenlandske børn.
Der findes en afdeling af denne retsinstans flere steder i landet, og retten hører under Danmarks Domstole.

Første retsmøde

Når en sag rammer familieretten, efter den er blevet overgivet dertil af familieretshuset, kan der søges om fri proces.
Det vil sige, at det offentlige betaler dine udgifter i forbindelse med sagen.  

Dette kan vi hos Brandt-Madsen advokatfirma naturligvis hjælpe dig med at søge om.
Det første der sker i familieretten er, at der indkaldes til et telefonmøde.
Du vil muligvis blive indkaldt til dette med retten, men for det meste er det os, som din advokat, der deltager i telefonmødet. Telefonmødet har til formål at klarlægge sagen for retten. 

Herfra kan dommeren vurdere, om dette telefonmøde er nok, eller om dommeren ønsker flere oplysninger for at afdække netop jeres sag.
Samme procedure gør sig naturligvis gældende for din modpart.

Møde med advokaten før retsmøde i Familieretten

Hensynet til børnene

I familieretten tages der altid hensyn til børnene.
Afhængig af børnenes alder og modenhed kan de blive indkaldt til et møde med dommeren og en børnesagkyndig.
Man siger populært, at børnene skal være omkring skolestartsalderen for at være modne nok til en sådan samtale.
Formålet med dette møde vil være at afdække børnenes bedste ved at stille dem spørgsmål om for eksempel deres dagligdag og om, hvilke ting der eventuelt kan være svære for barnet. 

Det kan være spørgsmål om barnets skolegang, eventuelle søskendes trivsel eller om andre ting, som barnet går og tænker på.
Barnet vil aldrig blive tvunget til at svare eller til at udlevere hemmeligheder, og det er fuldt acceptabelt, hvis barnet ikke vil svare.

Mødet foregår i venlige omgivelser i et lokale, som er specielt indrettet til disse samtaler, og en god bekendt af barnet, det kan være en lærer, en pædagog eller en anden voksen, som barnet føler sig tryg ved, må gerne følge barnet til mødet og vente uden for døren, så barnet kan være helt trygt. Du må ikke være til stede ved dette møde, men både du og din modpart får naturligvis oplyst, hvad der er kommet frem gennem samtalen med barnet.

Sagens gang

Du skal også til et møde med dommeren. Her mødes du, dommeren, en børnesagkyndig, din modpart og vi advokater.
På dette møde får du og din modpart mulighed for at fremlægge eventuelle løsningsforslag på konflikten, som du og din modpart har.
Der kan også gives tilbud om mægling mellem dig og din modpart, hvis dommeren mener, der kan opnås en løsning via mægling gennem en tredjepart. 

Mægleren kan være en dommer eller en advokat med speciale i mægling. Ved mægling forsøges der at få jer forældre til at indgå aftaler, og mægleren kan hjælpe med at forstå den anden parts synspunkter. Mægling kan bruges, når begge forældre er indstillede på at finde en løsning sammen.

Kan I ikke blive enige, kan dommeren indkalde til flere møder for at belyse sagen yderligere, og dommeren kan derefter afgøre sagen ved dom. Afgørelsen kan ankes til landsretten, men det sker sjældent.